IEC 61850 ASOSIDA AQLLI TARMOQLARNING SHAKLLANISHI - Nimatov Samad Jaysanovich; Abraev Tursunpolat Azamat o’g’li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada IEC 61850 xalqaro standarti asosida aqlli elektr tarmoqlarining shakllanish jarayoni tahlil qilinadi.Unda ma’lumot uzatish qurilmalararo o’zaro aloqa va tarmoqlarni avtomatlashtirishda ushbu standartning ahamiyati yoritilgan. Shuningdek, IEC 61850 protokolining ochiq arxitekturasi,tezkor ishlash mexanizmlari hamda real vaqt rejimida boshqaruv imkoniyatlari ko’rib chiqilgan. Aqlli tarmoqlarni joriy etish orqali elektr energiyasi tizimining ishonchliligi,samaradorligi va barqarorligi oshishini ta’minlovchi texnologik yechimlar asoslab berilgan.