МАИШИЙ ТРАВМАТИЗМ: САБАБЛАРИ, ОҚИБАТЛАРИ ВА ОЛДИНИ ОЛИШ ЧОРАЛАРИ - Мирахмедов Шавкат Мирахмедович; Сулайманова Шоира Шарифжановна; Лочинов Фарход Назарович (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Аннотация. Ушбу мақолада Чиноз тумани аҳолиси орасида маиший травматизмнинг ретроспектив тахлили маълумотлари берилган. Тахлил натижаларига кўра, йиллар давомида ушбу жароҳатланиш сони ошиб борган. Аҳоли ёши ошиб бориши давомида маиший травматизм кўрсаткичларини камайганлиги, эркакларга нисбатан аёлларда кўпроқ учраши аниқланди. Шунингдек, жароҳатланиш ёз ойларида ва суткани кундузги қисмида кўп рўй бериши қайд этилди.