LINGVOPRAGMATIK JIHATDAN MOLIYAVIY TERMINLARNING TARJIMADAGI EKVIVALENTLIGI - Mamanazarova Diyora (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola moliyaviy terminlarning tarjima jarayonida ekvivalentlikni lingvopragmatik nuqtai nazardan o‘rganishga qaratilgan. Moliyaviy matnlar o‘ziga xos terminologik va uslubiy xususiyatlarga ega bo‘lib, ularning tarjimasi nafaqat lug‘aviy, balki kommunikativ va pragmatik jihatdan ham mos bo‘lishi muhimdir. Tadqiqot davomida xalqaro moliyaviy hujjatlar, bank hisobotlari va investitsion shartnomalar misolida lingvopragmatik ekvivalentlik darajasi tahlil qilinadi. Moliyaviy terminlarning o‘zbek tiliga tarjima qilinishida uchraydigan qiyinchiliklar, terminlarning mazmunini to‘liq yetkazish uchun qo‘llaniladigan strategiyalar hamda pragmatik moslikni saqlash yo‘llari yoritiladi. Maqola natijalari moliyaviy matnlarni tarjima qilishda lingvopragmatik yondashuvning muhimligini ko‘rsatadi.