JADIDCHILIK HARAKATI VA UNING O‘ZBEK ADABIYOTIDAGI O‘RNI - Abduraimova Muhayyo Raxmatullayevna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Maqolada Ona tilining o‘zligiga va uning rivojlanishiga katta hissa qo‘shgan jadidchilarning roli haqida so‘z yuritiladi. Jadidchilik harakati o‘z davrida ta'lim, ma'rifat, madaniyat va adabiyot sohalarida yangiliklar yaratishga intilgan. Ularning asosiy maqsadi – millatning tafakkurini, o‘zligini va ongini yangilash, zamonaviy bilimlarni qabul qilishga undash edi. Jadidchilarning ona tiliga bo‘lgan munosabati va uning rivojlanishiga bo‘lgan hissalari zamonaviy adabiyotda alohida e'tibor qozonadi. Ushbu maqolada jadidchilarning ona tilini himoya qilishdagi roli, ularning tilga bo‘lgan yangi yondashuvlari va adabiyotga ta'siri tahlil qilinadi. Jadidchilarning yozgan asarlari, tashkil etgan ta'lim muassasalari, adabiyotga qo‘shgan yangiliklari bugungi kunda ham o‘zining ahamiyatini saqlab qolmoqda.