GEMORRAGIK SHOK: KELIB CHIQISHI, ETIOLOGIYASI, DAVOLASHI VA FAVQULODDA HOLATLARDA YONDASHUVLAR - Ergashev Otabek Murotjon oʻgʻli (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya : Ushbu maqolada gemorragik shokning kelib chiqish sabablari, patofiziologik jarayonlari, klinik belgilari va zamonaviy davolash yondashuvlari yoritilgan. Gemorragik shok – organizmda qon hajmining keskin kamayishi natijasida qon aylanishining yetishmovchiligi bilan kechadigan og‘ir patologik holat bo‘lib, tezkor tashxis va samarali davolash choralari ko‘rilmasa, o‘lim holatiga olib kelishi mumkin. Maqolada ushbu holatning profilaktikasi va tibbiy yordam ko‘rsatish algoritmlari haqida ham fikr yuritilgan.