ANDIJON MEXANIKA ZAVODIDAGI ERGONOMIK SHAROITLAR: ISHCHILAR SALOMATLIGI VA ISHLAB CHIQARISHGA TA’SIRI - Tadjiboyev Bunyodbek Qosimjon o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ish joylarida ergonomik muhitning xodimlar salomatligi va mehnat samaradorligiga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot obyekti sifatida Andijon mexanika zavodi tanlandi. Zavod ishchilarining ish joyidagi ergonomik sharoitlari — mebel mosligi, yoritish darajasi, shovqin va mikroiqlim holati — o‘rganildi. Kuzatuvlar va so‘rovnomalar asosida to‘plangan ma’lumotlar natijasida, noto‘g‘ri ergonomik holat ishchilarda mushak-skelet og‘riqlari, charchoq va ishlab chiqarishdagi xatoliklarning ortishiga olib kelayotgani aniqlandi. Shu bilan birga, ergonomik jihatdan qulay ish joylari yuqori samaradorlik va motivatsiyani ta'minlayotgani kuzatildi. Maqolada ergonomik sharoitlarni takomillashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.