JADID SHE’RIYATIDA “KUZ”, “QISH”, “XAZON” TUSHUNCHALARI IJTIMOIY -SIYOSIY G’OYALAR RAMZI - Ismatova Mohigul To‘yevna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya.  O‘zbek adabiyotida qo‘llangan ramziy obrazlar mifologiya, folklor va  yozma  adabiyotda  o‘ziga  xos  badiiy  talqin  qilingan.  Jadid  she’riyatida  mazkur obrazga  yuklangan  ma’no  yanada  kengayib  ijtimoiy-siyosiy  g’oyalarni  aks ettirganligini ko‘rishimiz mumkin. Cho‘lpon , Fitrat o‘zbek she’riyatida simvolist shoir sifatida  alohida  mavqega  ega  ijodkorlar.  Ularning  she’rlarida  ijtimoiy-siyosiy tushunchalarning  ramziylashtirilishi  yaqqol  ko‘zga  tashlanadi.  Mazkur  maqolada   jadid she’riyatida  kuz, xazon ramziy obrazlar orqali badiiy talqin qilingan ijtimoiy-siyosiy muammolarning ifodasi hamda shoir mahoratiga baho berilgan.