TABIATGA INSON TA’SIRI - Zulfiqorov A.N. (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya:  Insonni  tabiatga,  tirik  mavjudotlarga  ta’siri,  albatta  qadim davrlardanoq  boshlangan.  Qadimgi  kishilik  jamiyatidagi  formatsiyalarda  tabiatdan foydalanish,  rejasiz  va  tartibsiz  bo‘lgan.  Agar  insonlar  faoliyati  tartibsiz  holda rivojlansa, ya’ni ongli ravishda boshqarilmasa, u o‘zidan so‘ng faqat cho‘lni qoldiradi. O‘simliklarni dunyosi tiklanadigan tabiiy resurslarga kiradi, ularni yaxshi xususiyatlari borki,  ular  doimo  o‘sish,  rivojlanishida,  yangilanib  turishda.  Lekin  bunday  normal holatda ularni tiklanib turishi uchun ularga ko‘rsatilayotgan ta’sirlar ham bir me’yorda bo‘lishi  kerak.  Agarda  ularga  bo‘lgan  ta’sir  shu  qadar  beqiyos  va  kuchli  bo‘lsa tiklanadigan tabiiy resurslar ham tiklanmaydigan holatga tushib qoladi. Shuning uchun ularni hayotida inson ongli ravishda ishtirok etishi, bu jarayonni me’yorlab, boshqarib borishi zarur. Tabiatda o‘simliklar dunyosiga ko‘rsatiladigan antropogen omillarning salbiy ta’sirini kamaytirish yoki ularni batamom yo‘qotish kerak.