BIOLOGIYA FANINI O‘QITISHDA TALABALAR O‘ZLASHTIRISH DARAJASINI SUN’IY INTELLEKT VOSITALARI ASOSIDA BAHOLASH (GENETIKA MISOLIDA) - G‘oyibnazarova Asal Baxtiyorovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada biologiya fanining genetika bo‘limini o‘qitishda sun’iy intellekt (SI) texnologiyalarining qo‘llanilishi va talabalar bilimini baholash jarayonini avtomatlashtirish imkoniyatlari o‘rganiladi. Tadqiqot SI asosida adaptiv test tizimlarini ishlab chiqish va ularning an’anaviy baholash usullari bilan solishtirilgan natijalarini tahlil qiladi. Genetika fanining murakkab tushunchalarini o‘zlashtirishda SI vositalari talabalar individual o‘zlashtirish darajasini aniqlash, ta’lim jarayonini optimallashtirish va o‘qitish sifatini oshirishda samarali ekani asoslab beriladi. Ushbu maqola mazkur yondashuvning nazariy asoslari, metodologiyasi, olingan natijalar va xorijiy tajribalar asosida keng qamrovli tahlilini taqdim etadi. Shuningdek, maqola biologiya fanining innovatsion texnologiyalar orqali o‘qitilishining ijtimoiy-iqtisodiy ahamiyatiga alohida e‘tibor qaratadi. O‘zbekiston Respublikasining davlat siyosatida ta’lim sifatini oshirishga qaratilgan islohotlar, ayniqsa, Harakatlar strategiyasi, "O‘zbekiston-2030" strategiyasi hamda O‘zbekiston Respublikasi Prezidentining tegishli farmon va qarorlari doirasidagi tadbirlar ushbu maqolaning dolzarbligini belgilaydi