O'SMIR QIZLARDA JINSIY RIVOJLANISHNING KECHIKISHINI KELTIRIB CHIQARUVCHI XAVF OMILLARI - Jobborov Murodali Farhod O'g'li; Abjalilova Mahkamtosh Abdurashid Qizi; Sanoqulov Shamshodjon Avaz O'g'li; Farxodjonova Nigina Shuxrat Qizi; Amonov Askarjon Ismatovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Mavjud adabiyotlarda jinsiy rivojlanishning kechikishi rivojlanishiga ekstragenital patologiya va irsiyatning taʼsiri toʻgʻrisida yagona va alohida havolalar mavjud. Ushbu patologiyani qoʻzgʻatadigan ijtimoiy va tibbiy omillar oʻrganilmagan va shuning uchun kechikib balogʻatga etish xavfi ostida boʻlgan bolalarni klinikadan oldin aniqlash boʻyicha tavsiyalar mavjud emas.Nomaqbul omillar va tarkibning asosiy prognostik xavfga taʼsirini oʻrganish va kechikkan jinsiy rivojlanishning qiyin, oʻz vaqtida oldini olish dolzarb vazifadir.  Ushbu patologiyani davolashning zamonaviy usullari koʻpincha samarasiz.  Bu, bir tomondan, shifokorga kech tashrif buyurish, ikkinchi tomondan, reproduktiv salomatlikni shakllantirish va ikkinchi tizimning funktsiyalarini normallashtirishga imkon beradigan yetarlicha samarali diagnostika va davolash usullarining mavjudligi bilan bogʻliq: psixo-emotsional, endokrin, immun.   Oʻsmir qizlarda jinsiy rivojlanishning kechikishi ushbu kasallikning prognozi, diagnostikasi va davolash boʻyicha tavsiyalarni yanada oʻrganish va ishlab chiqishni talab qiladi.