O‘QITUVCHILAR UCHUN PSIXOLOGIK XAVFSIZLIK MUHITINI YARATISH - Otabek Botirov (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Mazkur  maqolada  ta’lim  tizimida  o‘qituvchilarning  psixologik  xavfsizligini ta’minlash masalasi yoritilgan. Psixologik xavfsizlik tushunchasining mohiyati, uning o‘qituvchi  faoliyatiga  ta’siri,  maktab  muhitida  yuzaga  keladigan  asosiy  psixologik muammolar tahlil qilingan. Shuningdek, psixologik xavfsizlikni ta’minlashning amaliy yo‘llari  —  ochiq  muloqot,  rahbarlarning  qo‘llab-quvvatlashi,  ishonchli  jamoaviy munosabatlar, xatolarga nisbatan sog‘lom  yondashuv kabi omillar asosida ko‘rsatib berilgan. Maqola yakunida psixologik xavfsiz muhitning o‘qituvchining motivatsiyasi, kasbiy  rivojlanishi  va  ta’lim  sifatiga  ijobiy  ta’siri  asoslab  berilgan.  Ushbu  tadqiqot o‘qituvchilar faoliyatini ruhiy jihatdan barqarorlashtirishga xizmat qiladi va maktab jamoasida sog‘lom muhit yaratish bo‘yicha amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi. Bugungi tez sur’atlar bilan rivojlanayotgan zamonda ta’lim tizimi oldida turgan muhim  vazifalardan  biri  –  o‘qituvchilarning  psixologik  farovonligini  ta’minlashdir. Ta’lim  sifatini  oshirishda  faqat  o‘quvchilarning  emas,  balki  o‘qituvchilarning  ham ichki holati, ruhiy barqarorligi va o‘zini xavfsiz his qilishi muhim omil hisoblanadi. Maktabda o‘qituvchi o‘z fikrini erkin ifoda eta olishi, ijodiy g‘oyalar bilan chiqishi, xatodan  qo‘rqmay  harakat  qilishi  mumkin  bo‘lgan  sog‘lom  muhit  shakllantirilishi zarur.