SHEKSPIR FOJIALARINING BADIIY TAHLILI - Quvondiqova Sohiba Orif qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotasiya: Ushbu maqola Uilyam Shekspirning eng mashhur fojialari — Hamlet, Otello, Makbet va Qirol Lir asarlarining badiiy tahliliga bag‘ishlangan. Asarlarning syujet qurilishi, qahramonlarning ichki dunyosi, ularning xatti-harakatiga ta’sir etuvchi omillar va fojiaviy yakunlar asosida tahlil qilinadi. Har bir tragediyada inson ruhiyatining murakkab qatlamlari, ijtimoiy adolatsizlik, shaxsiy xatolar va ularning oqibatlari tasvirlangan. Maqola Shekspir fojialarini zamonaviy o‘quvchi nigohi bilan tahlil etishga urinish bo‘lib, unda ilmiy yondashuv bilan bir qatorda badiiy-estetik tafakkurga ham e’tibor qaratilgan. Asarlar orqali Shekspir inson va jamiyat, yaxshilik va yovuzlik, aql va hissiyot o‘rtasidagi kurashni ochib bergani ko‘rsatib beriladi.