DANIYEL DEFO IJODI. “ROBINZON KRUZO” ASARI BADIIY – FALSAFIY XUSUSIYATLARI - Quvondiqova Sohiba Orif qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ingliz adabiyotining atoqli vakili Daniyel Defoning ijodi, xususan, uning eng mashhur asari — “Robinzon Kruzo” romanining badiiy va falsafiy xususiyatlari tahlil qilingan. Asarda insonning tabiat bilan kurashi, yolg‘izlikdagi o‘zgarishi, ma’naviy uyg‘onishi va jamiyatdan ajralgan holda ham o‘zini anglash jarayoni badiiy vositalar orqali yoritib beriladi. Shuningdek, roman orqali muallif ijtimoiy tengsizlik, shaxs va jamiyat o‘rtasidagi ziddiyatlar, mehnat va irodaning qudrati haqida chuqur falsafiy fikrlarni ilgari suradi. Asar realizm, ramziylik va utopik g‘oyalar uyg‘unligida shakllanib, o‘quvchini o‘zini anglash va baholashga undaydi.