JEYN OSTENNING EMMA ASARI TAHLIL VA TADQIQOT MEZONLARI - Turdiyeva Zamira Baxtiyorovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ingliz adabiyotining yorqin namoyandasi Jeyn Ostenning Emma romani adabiy tahlil va tadqiqot mezonlari asosida o‘rganiladi. Asarda XIX asr ingliz jamiyatining ijtimoiy tuzilmasi, ayollar mavqei, nikoh va shaxsiy kamolot kabi dolzarb masalalar yoritilgan. Maqolada psixologik, feministik, stilistik va kompozitsion tahlil mezonlari asosida roman qahramonlari, syujet va uslubiy xususiyatlar tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy adabiy tanqid metodlari – strukturalizm, psixoanaliz, gender va tarixiy yondashuvlar orqali Emma romanining ko‘p qatlamli mazmuni ochib beriladi. Tadqiqot natijalari Jeyn Osten ijodining adabiyotshunoslikdagi ilmiy ahamiyatini ko‘rsatadi va asarning zamonaviylik bilan uyg‘un jihatlarini namoyon etadi.