O’ZBEK VA INGLIZ TILLARIDAGI METAFORIK TERMINLARDA MONOSEMIYA VA POLISEMIYA - Allayeva Ra’no Choriyevna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek va ingliz tillaridagi metaforik terminlarning semantik xususiyatlari – monosemiya (bir ma’nolilik) va polisemiya (ko‘p ma’nolilik) hodisalari tahlil qilinadi. Til birliklarining metafora asosida qanday kengayishi, yangi ma’nolar bilan boyishi, hamda bu jarayonda kontekst va madaniy omillarning o‘rni yoritiladi. Maqolada har ikki tilning lingvistik tizimi qiyosiy o‘rganilib, tarjima muammolari, metaforik ifodalarning madaniyatga bog‘liqligi, va semantik o‘zgarishlar misollar bilan asoslab beriladi. Natijada, til rivojida metaforaning o‘rni, polisemiya orqali ma’no kengayishining universalligi haqida muhim xulosalar beriladi.