MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA TASVIRIY SAN’ATGA QIZIQISHLAR SHAKLLANISHINING PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Asilova Sanobarxon Xatamboyevna; Nabijonova Nozima Baxtiyorjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy ishda maktabgacha yoshdagi bolalarda tasviriy san’atga bo‘lgan qiziqishlarning psixologik xususiyatlari har tomonlama tahlil qilingan. Bugungi globallashuv va ta’lim islohotlari sharoitida estetik tarbiyaning o‘rni, tasviriy faoliyatning bola psixikasi va shaxsiy rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’siri chuqur asoslab berilgan. Tadqiqotda maktabgacha yoshdagi bolalarning estetik didi, obrazli tafakkuri, sensor qobiliyatlari va ijodiy salohiyatining shakllanishida tasviriy san’atning ahamiyati psixologik va pedagogik nuqtai nazardan yoritilgan. L.S. Vygotskiy, A. Maslow, E. Erikson kabi g‘arb olimlari va O‘zbekistonlik olimlar Sh.X. Azizov, M.R. Abduqodirovlarning nazariy qarashlari asosida bolalarning tasviriy faoliyat orqali o‘zini ifodalash, hissiy dunyosini ochib berish, axloqiy, estetik va ijodiy fazilatlarini shakllantirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Shuningdek, oilaning, tarbiyachining va muhitning bola san’atga bo‘lgan qiziqishlarini rivojlantirishdagi o‘rni ilmiy yondashuv asosida ochib berilgan.