ABDULLA AVLONIY ASARLARIDA KITOBXONLIK MADANIYATINI SHAKLLANTIRISHNING O‘RNI - Qodirova Odinaxon Xayitboy qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu maqolada Abdulla Avloniy asarlarida kitobxonlik madaniyatini shakllantirishning oʻrni oʻrganiladi. Avloniy oʻz asarlarida ilm-maʼrifatning inson va jamiyat uchun ahamiyatini taʼkidlab, yoshlarni kitobga mehr qoʻyishga, ilmni qadrlashga va axloqiy fazilatlarni rivojlantirishga undagan. Uning pedagogik qarashlari, axloqiy tarbiya va ilmga boʻlgan muhabbati bugungi kunda ham oʻz ahamiyatini yoʻqotmagan. O‘zi ochagn maktablar uchun yozgan darsliklari  yosh avlodni ilmga, axloqga va kitobga mehr qoʻyishga undagan. Shuningdek, Avloniy 1909-yilda tashkil etgan "Jamiyati xayriya" uyushmasi orqali kambagʻal oilalarning bolalariga bepul taʼlim, kiyim-bosh va oʻquv jihozlari taqdim etildi. Bu tashabbus kitobxonlik madaniyatini keng ommaga tarqatishga xizmat qildi.