O‘ZBEK VA RUS XALQ MAQOLLARIDAGI AYOL OBRAZLARI - Kilichev Akram Abdusamadovich (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola rus va o‘zbek xalq maqollaridagi ayol obrazlarining qiyosiy tahliliga bag‘ishlangan. Paremiyalar fondi orqali ikki xalq tafakkurida shakllangan an’anaviy ayol tushunchasi ko‘rib chiqiladi. Maqolalar tahlili orqali ayolning oila va jamiyatdagi o‘rniga oid umumiy jihatlar hamda har ikki xalq mentaliteti, tarixi va gender stereotiplarini ifoda etuvchi farqlar aniqlanadi. «Ayol» konseptining leksik-semantik ifodalanishi, uning odatda nasihatbop baholash xususiyatiga ega ekaniga alohida e’tibor qaratilgan. Tadqiqot natijalari xalq maqolalarining etnomadaniy qadriyatlar va gender qarashlarni saqlovchi vosita sifatidagi ahamiyatini ko‘rsatadi.