ELEKTRON HUJJATLARNI IDENTIFIKATSIYALASH VA AYLANISHINI AVTOMATLASHTIRISH - Sayidova Mehrinoz O‘ktamjon qizi; G‘aniyev Xurshidbek Yoqubjon o‘g‘li (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Elektron hujjatlar aylanmasi, zamonaviy texnologiyalar yordamida hujjatlarni yaratish, saqlash, jo'natish va qabul qilish jarayonidir. Bu jarayon an'anaviy qog'oz hujjatlar bilan solishtirganda bir qator afzalliklarga ega, jumladan:• Tezlik: Elektron hujjatlarni tezda yaratish, tarqatish va qabul qilish imkoniyatimavjud.• Tejamkorlik: Qog'oz va boshqa ofis materiallarini ishlatishni kamaytiradi, bu esa xarajatlarni tushirishga yordam beradi.• Oson saqlash: Elektron hujjatlar elektron fayllar shaklida saqlanishi mumkin, bu esa ularni osongina topish va zaxiralash imkonini beradi.• Himoya va xavfsizlik: Huquqiy va maxfiy hujjatlarni shifrlash va xavfsiz joylarda saqlash mumkin.• Muvofiqlik va standartlar: Ko'plab tashkilotlar elektron hujjatlarni Axborot almashish va muvofiqlikni ta'minlash uchun standartlashtirilgan formatlarda yaratishadi.Elektron hujjatlar aylanmasini samarali tashkil etish uchun, odatda maxsus  dasturlar yoki platformalardan foydalaniladi. Bu platformalar talablar va jarayonlarga mos ravishda elektron imzo, tasdiqlash va yig'ish kabi funktsiyalarni bajaradi.