UMUMTA’LIM MAKTABLARIDA MUSIQA MADANIYATINI RIVOJLANTIRISH - Shaxobiddinova Aziza Shavkatjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada umumta’lim maktablarida musiqa madaniyatini shakllantirish va rivojlantirishning pedagogik-psixologik omillari ilmiy jihatdan yoritilgan. Maktab o‘quvchilari estetik tarbiyasining ajralmas qismi sifatida musiqa ta’limining o‘rni, uning shaxsning ma’naviy-axloqiy kamolotiga ta’siri tadqiq qilingan. Tahlil jarayonida kompleks metodologik yondashuv, xususan, pedagogik kuzatuv, anketaviy so‘rov, yarim strukturalangan suhbat hamda taqqoslamali tahlil usullari qo‘llanilgan. O‘rganilgan natijalar asosida maktabdagi musiqa darslarining mazmunini boyitish, milliy va jahon musiqiy merosini uyg‘unlashtirish, interaktiv metodlar orqali o‘quvchilarda musiqiy-estetik tafakkurni shakllantirish yo‘nalishlari asoslab berilgan.