SHARQDA UYG'ONISH DAVRINING AHAMIYATI - Muradova Tursinoy Tolibjonovna (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Sharqda uyg'onish davri va uning ahamiyatiga oid qarashlar bayon etilgan. Ma'lumki, milliy davlatchiligimiz tarixida juda katta ahamiyatga ega bo‘lgan davr-Uyg‘onish davridir. Bu davr  IX-XII asrlarga to'g'ri kelib, qadimiy madaniyat o‘chog‘i bo‘lgan Markaziy Osiyoning qulay geografik joylashuvi, tabiati, iqlimi mintaqada ijtimoiy-iqtisodiy taraqqiyotning avvalroq boshlanishini ta’minladi va Sharq bilan Farb, Mesopotamiya, Eron, Misr, keyinchalik Yunoniston va Rimni Xitoy va Hindiston bilan bog‘lovchi, turli xalqlar madaniyatining chatishuvini ta’minlovchi halqa vazifasini o‘tadi. Maqolada ayni shu jihatlarga oid tahlillar keltirilgan.