REVMATOID ARTRITDA COVID-19NING KECHISHI - Jaqsimuratova Xurliman Tatlimuratovna; Anormatova Sabina Sobirjon qizi (JOURNAL OF NEW CENTURY INNOVATIONS, 2025)
Annotatsiya. Revmatoid artrit (RA) – surunkali autoimmun kasallik bo‘lib, asosan bo‘g‘imlarni shikastlaydi va immun tizimining disbalansiga olib keladi. RA bilan og‘rigan bemorlar immunosupressiv dorilarni (Metotreksat, TNF-ingibitorlari, JAK-ingibitorlari) qabul qilishlari sababli infeksiyalarga nisbatan yuqori xavf guruhiga kiradilar. COVID-19 pandemiyasi davomida RA bemorlarining infeksiya bilan kasallanishi, kasallikning og‘ir kechishi va o‘lim darajasi bo‘yicha maxsus tadqiqotlar o‘tkazildi. Ushbu maqolada RA bemorlarida COVID-19 ning kechishi, laboratoriya ko‘rsatkichlari va dorilarning ta’siri o‘rganiladi.