(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada, kombinatsiyalashgan siklli stansiya (KSS)larida kompressordan chiqib gaz turbinasiga kiruvchi havoni quyosh nuri qabul qilgichlari orqali qizdirib mavjud gaz turbinalarni gibridlash ko‘rib chiqiladi. Kontseptsiya quyosh nurlarini harakatlanuvchi oynalar orqali yig‘ish va ularni qabul qilgichga jo’natib, natijada energiya ishlab chiqarishda yuqori effektivlikka erishishni o‘z ichiga oladi.Bu yondashuvni boshqa issiqlik stansiylari konsepsiyasidan afzalliklari ko‘rib chiqilgan. Maqola shuningdek nur qabul qilgichni dizayni va boshqa muammolarni ko’rib chiqadi, ayniqsa gaz turbinasida bosim tushishi va quyosh nurlarining o’zgaruvchanligi ko‘rilgan. Bo‘shliqsimon nur qabul qilgichlar ichida metal quvurlar ishlatilishi yuqori haroratga erishishning ishonchli yechimlaridan biri hisoblanadi. Quvurli bo‘shliqsimon nur qabul qilgichlarning issiqlik modeli tasvirlanib, bunda issiqlik almashinish, bosim tushishi va narxni optimallashtirish ko‘rilgan. Shuningdek qabul qilgichning effektivligini baholashda issiqlik modellashtirishning aniq bo‘lishi muhimligi urg‘ulanadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki kattaroq o‘lchamli nur qabul qilgichlar kattaroq effektivlikka ega, ayniqsa qisman yuklama holatida. Bundan tashqari natijalar, energiya ta’minotining barqarorligini ta’minlash maqsadida quyosh-gaz turbina qurilamarini rivojlantirishni ko‘zda tutadi.