(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu tadqiqot gotik romantizmning XVIII asr oxiri va XIX asr boshlaridagi adabiy harakat sifatida paydo bo’lishi, evolyutsiyasi va ko’p qirrali ahamiyatini sinchkovlik bilan o’rganadi. Romantizm adabiyotining asosiy negizi bo’lgan hissiyotlarga haddan tashqari e’tibor qaratish, individualizmning kuchayishi hamda sub’ektiv tajribaning o’ta qadrlanishi kabi tamoyillarning gotika adabiyotining o’ziga xos dahshatli muhiti, sirli elementlari va g’ayritabiiy kuchlar bilan uyg’unlashuvi bu harakatning adabiyot olamidagi o’rnini belgilab beradi. Mazkur maqolada gotik romantizmning fundamental mavzulari, jumladan, yolg’izlik, ijtimoiy izolyatsiya, axloqiy ziddiyatlar, ruhiy tushkunlik, o’tmishning qorong’u sirlari va tabiatning dualistik (ham go’zal, ham dahshatli) tasviri chuqur tahlil qilinadi. Shuningdek, gotik romantizmga xos bo’lgan stilistik vositalar, masalan, qorong’u va sirli joylar, g’ayritabiiy hodisalar, kuchli emotsional til, jonli tasvirlar va arxaik leksika ham ko’rib chiqiladi.