(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Magniy (Mg) inson organizmidagi eng muhim hujayra ichidagi kationlardan biridir. U uglevodlar, oqsillar va yog’lar almashinuvining ko’plab reaktsiyalarini katalizlaydi. Tadqiqotlar shuni ko’rsatadiki, ko’p odamlar dietalarida magniyga boy mahsulotlar etarli emas. To’g’ri / mos yozuvlar qon plazmasidagi magniy darajasi 0,65-1,25 mmol / l ni tashkil qiladi. Magniy etishmovchiligi aritmiya, shuningdek, kayfiyatning buzilishi, depressiya va diqqatni jamlashda qiyinchiliklarga olib kelishi mumkin.