(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Tarjima jarayoni ko’p qirralik va murakkab bir faoliyatdir. Bu faqat so’zlarning ma’nosini bir tildan boshqasiga o’zgartirishdan iborat bo‘lmay, balki til va madaniyatlararo muloqotni o’rnatish, kontekstual va pragmatik jihatlarni hisobga olishni ham talab etadi. Tarixiy realiyalarni tarjima qilishda esa yanada murakkab muammolar paydo bo’ladi. Tarixiy realiyalar – o‘ziga xos tarixiy va madaniy kontekstda yuzaga kelgan tushunchalar bo’lib, ularni boshqa tilga tarjima qilish nafaqat leksik, balki madaniyatlararo tafovutlarni hisobga olishni taqozo etadi. Ushbu dissertatsiya tarixiy realiyalarni tarjima qilish usullarini tahlil qilib, ularni tarjima jarayonida qanday yondashuvlar bilan samarali tarzda aks ettirish mumkinligini o’rganadi.