(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ayollar huquqlari bugungi kunda nafaqat milliy, balki xalqaro miqyosda ham dolzarb masala bo‘lib qolmoqda. Dunyo bo‘ylab gender tengligini ta’minlash va ayollar huquqlarini himoya qilishga qaratilgan ko‘plab huquqiy tizimlar ishlab chiqilgan bo‘lsa-da, hali ham turli mamlakatlarda ayollar iqtisodiy, siyosiy va ijtimoiy jabhalarda diskriminatsiyaga uchrashmoqda. Ushbu maqolada xalqaro va milliy huquqning ayollar huquqlarini himoya qilishdagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Xalqaro darajada BMTning CEDAW konvensiyasi, Pekin deklaratsiyasi va Yevropa Ittifoqi qonunchiligi kabi huquqiy mexanizmlar gender tengligini ta’minlashga qaratilganligi yoritiladi. Milliy huquq sohasida esa O‘zbekiston Konstitutsiyasi, Mehnat kodeksi va oilaviy zo‘ravonlikka qarshi qonunlar ayollar huquqlarining himoyasini ta’minlashga xizmat qilishi ko‘rsatiladi. Xalqaro va milliy huquqning o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilinib, xalqaro normalarning milliy qonunchilikka tatbiq etilishidagi muammolar va ularni samarali amalga oshirish bo‘yicha takliflar beriladi. Ushbu tadqiqot natijalari ayollar huquqlarini himoya qilish bo‘yicha huquqiy mexanizmlarni yanada takomillashtirishga yo‘naltirilgan tavsiyalarni ilgari suradi chuqur fikr va mulohazalar yoritib berilgan.