(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada raqamli media va ijtimoiy tarmoqlarning zamonaviy o‘zbek tiliga ta’siri, ayniqsa yangi so‘zlar va atamalar shakllanishidagi o‘rni o‘rganiladi. Internet muhitida tez-tez uchraydigan neologizmlar, qisqartmalar, so‘z yasash tendensiyalari, inglizcha so‘zlarning o‘zlashtirilishi va ularning leksikografik tasnifi yoritiladi. Bunday so‘zlarning lug‘atga kiritilishi, ularning normallashuvi va til me’yorlariga mosligi tahlil qilinadi. Maqolada ayrim yangi so‘zlar misolida ularning semantikasi, grammatik shakllanishi va stilistik xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari asosida raqamli media vositalari tilning boyishiga xizmat qilayotgan bo‘lsa-da, leksik tizimda muayyan chalkashliklarni keltirib chiqarayotgani aniqlanadi.