(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Uyqusizlik uyqu fiziologiyasidagi yoshga bog’liq o’zgarishlar tufayli keksa odamlarda (65 yoshdan katta) keng tarqalgan va qiyin shikoyatdir. Uyqusizlik uchun kognitiv xulq-atvor terapiyasi yosh va keksa bemorlarda uyqusizlikni davolash uchun oltin standart hisoblanadi. Bemorlar ham ko’pincha dori vositalarining soddaligini afzal ko’rishadi, ammo ba’zi gipnozlar bilan bog’liq xavf yoshga qarab ortadi. Katta yoshdagilar uchun farmakologik variantlar orasida past dozali doksepin, melatonin, ramelteon va ikki tomonlama oreksin retseptorlari antagonistlari mavjud.