(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Dunyoning ikki yirik ma’naviy va falsafiy tizimi – Sharq va G’arb – uzoq tarix davomida insoniyatni teran fikrlashga, axloqiy qadriyatlarni anglashga va ruhiy kamolotga yetaklagan. Har bir mintaqaning mutaffakkirlari o’z asarlarida inson hayoti, axloqi, ma’naviyati, maqsadi haqida chuqur mulohazalar bildirgan. Sharq mutaffakkirlari, masalan, Imom G’azali, Bahauddin Naqshband va Alloma Iqbol o’z asarlarida inson qalbi va ruhiy rivojlanishning ahamiyatini ta’kidlaganlar. G’arb mutaffakkirlari esa, Sokrat, Friedrich Nietzsche va Albert Eynshteyn kabi buyuk faylasuflar orqali, insonning o’zini anglash va ma’naviy erkinlikka erishish yo’llarini ko’rsatganlar. Ularning hikmatli so’zlari bizga nafaqat tarixiy, balki zamonaviy hayotda ham qo’llanilishi mumkin bo’lgan qimmatli maslahatlar beradi.Ushbu maqolada Sharq va G’arb mutaffakkirlarining ba’zi hikmatli so’zlarini ko’rib chiqaylik va ularning ma’naviy ahamiyatini tahlil qilingan.