(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Maqolada dopamin molekulasining kimyoviy tuzilishi, uning markaziy va periferik retseptorlar bilan o‘zaro ta’siri tibbiy kimyo nuqtai nazaridan ko‘rib chiqiladi. Neyrotransmitter sifatida dopaminning fiziologik ahamiyati, ayniqsa D3 retseptoriga bog‘liq jarayonlar, shuningdek, ushbu retseptorlarga selektiv ta’sir ko‘rsatadigan domperidon birikmasining sintezi va farmakologik xususiyatlari tahlil etiladi. Domperidonning antiemetik va prokinetik xususiyatlari, uning kimyoviy sintezi bosqichlari va klinik qo‘llanilishi haqidagi ilmiy ma’lumotlar asosida, mazkur preparatning amaliy tibbiyotdagi o‘rni yoritib berilgan.