(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola David Gilbert tomonidan 1899-yilda ishlab chiqilgan geometriya aksiomalar sistemasini tahlil qiladi. Gilbert aksiomalari evklid geometriyasini mantiqiy jihatdan qat’iy tizimga aylantirishga xizmat qilgan bo‘lib, uning tuzilishi, tarixiy rivojlanishi va zamonaviy matematikadagi ahamiyati o‘rganiladi. Maqolada aksiomalarning asosiy guruhlari, ularning qo‘llanilishi, tanqidiy tahlili va kelajakdagi tadqiqotlar uchun takliflar keltiriladi. Ushbu ish matematika, xususan geometriya sohasidagi mutaxassislar va talabalar uchun muhim manba sifatida xizmat qiladi.