(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur ishda 1991–2024-yillar davomida Farg‘ona vodiysida yuz bergan migratsiya jarayonlari tahlil qilingan. Mustaqillik yillarida iqtisodiy, siyosiy va ijtimoiy omillar natijasida ichki va tashqi migratsiya ko‘lamining o‘zgarishi, uning aholining demografik tarkibi va ijtimoiy hayotiga ta’siri yoritilgan. Ishda mehnat migratsiyasining kuchayishi, ekologik muammolar, etnik va dini omillar, shuningdek, davlat siyosatining migratsion jarayonlarga ta’siri alohida o‘rganilgan. Shuningdek, migratsiya oqibatida Farg‘ona vodiysida yuzaga kelgan iqtisodiy o‘zgarishlar, urbanizatsiya jarayonlari va mehnat bozori tarkibining o‘zgarishi tahlil etilgan. Tadqiqot davomida statistik ma’lumotlar, arxiv hujjatlari va zamonaviy tadqiqotlar asosida migratsiyaning ijobiy va salbiy jihatlari ochib berilgan. Natijada, vodiyning barqaror rivojlanishi uchun migratsiya jarayonlarini boshqarish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan.