(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqola jahon dinlarida oila va nikoh institutining o‘rni va ahamiyatini keng qamrovda yoritadi. Dastlab, oilaning jamiyatdagi asosiy ijtimoiy birlik sifatidagi ahamiyati ta’kidlanib, diniy ta’limotlarda oilaga berilgan e’tibor haqida so‘z yuritiladi. Islom dinida nikohning Alloh amri va Payg‘ambar sunnati sifatida talqin qilinishi, uning axloqiy, ma’naviy va ijtimoiy jihatlari tahlil etiladi. Xristianlikda nikoh muqaddas marosim sifatida qaralib, erkak va ayol o‘rtasidagi sadoqat va fidokorlik asosida oilani barpo etish tushunchasi yoritilgan. Yahudiylikda nikoh huquqiy va diniy majburiyatlar bilan mustahkamlangan ijtimoiy institut sifatida ko‘rsatilib, ketuba (nikoh shartnomasi)ning roli va ahamiyati tahlil qilingan.Maqolada zamonaviy davrda globalizatsiya va modernizatsiya jarayonlarining diniy qadriyatlar va nikoh institutiga ko‘rsatgan ta’siri ham alohida tahlil qilinadi.Muallif dinlarning oilani nafaqat biologik reproduksiya vositasi, balki axloqiy, ma’naviy va tarbiyaviy institut sifatida ko‘rishini ko‘rsatadi. Maqola orqali oila va nikohning diniy va ijtimoiy barqarorlikni ta’minlashdagi o‘rni chuqur ochib berilgan.