(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada tilning onomastik qatlamini tashkil etuvchi birliklarning kelib chiqishi, ularning madaniy-tarixiy ahamiyati hamda zamonaviy sun’iy intellekt tizimlarida avtomatik tahlil va tahrir qilinishi muammolari yoritilgan. Onomastik birliklarning lingvomadaniy o‘ziga xosliklari sababli ularni avtomatik tarzda aniqlash, tarjima qilish yoki tahrirlash jarayonida yuzaga keladigan xatoliklar tahlil qilinadi. Maqolada tabiiy tilni qayta ishlash (NLP), mashinali tarjima hamda matn tahrirchilari singari zamonaviy vositalarning onomastik birliklarga munosabati misollar asosida tahlil qilinadi. Shuningdek, an’anaviy tilshunoslik yondashuvlari bilan sun’iy intellekt asosidagi metodlarning integratsiya zarurligi asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari tilshunoslik va axborot texnologiyalari kesishgan sohalarda qo‘llanilishi mumkin.