(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada qishloq xo‘jaligida keng qo‘llanilayotgan pestitsid, gerbitsid va boshqa kimyoviy vositalarning inson salomatligiga va atrofmuhitga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri o‘rganiladi. Ushbu kimyoviy moddalar tuproq, suv, havoga ta’sir qilib, biologik xilma-xillikni kamaytirish, ekotizimning barqarorligini buzish va ekologik izolyatsiyaga olib kelishi mumkin. Shuningdek, ularning yot komponentlari orqali tashqi muhitga tarqalishi va bu holatlarning uzoq muddatli ekologik ta’sirlari tahlil qilinadi. Muqobil usullar sifatida agroekologik yondashuvlar va bioprotektantlardan foydalanish taklif etiladi, chunki bu usullar tabiiy resurslardan samarali foydalanishga, zararsiz va barqaror qishloq xo‘jaligini rivojlantirishga imkon yaratadi