(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada o‘quvchilarning mustaqil fikrlash ko‘nikmalarini shakllantirishda matematika fanining, xususan, matematik masalalarning o‘rni va ahamiyati tahlil etilgan. Mustaqil fikrlash zamonaviy ta’limning asosiy maqsadlaridan biri sifatida qaralib, bu ko‘nikmani shakllantirishda matematik masalalarning tahliliy va mantiqiy tafakkurni rivojlantirishdagi o‘rni alohida yoritilgan. Maqolada turli xil masala turlari (arifmetik, mantiqiy, hayotiy, ochiq tipdagi) o‘quvchilarning tafakkuriga turlicha ta’sir ko‘rsatishi asoslab berilgan. Shuningdek, o‘quvchilarning ijodiy va tanqidiy fikrlashini rag‘batlantirishga xizmat qiluvchi metodik yondashuvlar — muammoli vaziyatlar yaratish, masala tuzish, guruhda ishlash, fikr almashish, mantiqiy xulosa chiqarish kabi faol ta’lim shakllari yoritilgan. Maqolada keltirilgan amaliy misollar orqali matematik masalalarning nafaqat nazariy bilim, balki hayotiy ko‘nikma shakllantirishdagi roli ko‘rsatib berilgan. Mazkur tadqiqot natijalari matematika darslarini yanada samarali tashkil qilish, o‘quvchilarda chuqur fikrlash va ijodiy yondashuvni shakllantirishda muhim metodik asos bo‘lib xizmat qiladi.