(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada energetik ichimliklarning organizmga, xususan, ngichka ichak faoliyatiga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri o‘rganiladi. Energetik ichimliklar tarkibidagi kofein, shakar va sun’iy qo‘shimchalar ichak shilliq qavati holatiga, peristaltika jarayoniga va mikroflora muvozanatiga qanday ta’sir ko‘rsatishi haqida ma’lumotlar keltirilgan. Eksperimental va klinik tadqiqotlar asosida energetik ichimliklar muntazam iste’mol qilinganda ingichka ichakning yallig‘lanishi, ozuqa moddalarining so‘rilishining buzilishi hamda mikrobiomning o‘zgarishi kabi holatlar yuzaga kelishi mumkinligi ko‘rsatilgan. Maqola ushbu ichimliklarni nazoratli iste’mol qilish zaruratiga urg‘u beradi va ularning salomatlikka uzoq muddatli ta’sirini baholashga qaratilgan.