(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola dasturiy ta’minotning ishlashini yaxshilashga qaratilgan mashinaga bog’liq bo’lmagan optimallashtirish usullaridan biri bo’lgan arifmetik ifodalarni optimallashtirish masalasini ko’rib chiqadi. Maqolada doimiy katlama, algebraik soddalashtirish, umumiy subifodalarni yo’q qilish, kodni ko’chirish, kuchni kamaytirish va o’lik kodni yo’q qilish kabi asosiy optimallashtirish texnikalari tahlil qilinadi. Ushbu usullarning dastur kodining samaradorligini oshirishdagi roli va ularning qo’llanilish mexanizmlari misollar bilan yoritilgan. Maqola so’ngida mashinaga bog’liq bo’lmagan optimallashtirishning dasturiy ta’minotni ishlab chiqish jarayonidagi ahamiyati va istiqbollari muhokama qilinadi.