(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Jigarning exinokokkozi, ayniqsa endemik mintaqalarda jiddiy tibbiy muammodir. Mexanik sariqlik rivojlanishi bilan oʼt yoʼllariga kistaning kirib borishi kabi kasallikning asoratlari bemorlarning 10-30% uchraydi va kasallikning klinik kechishini sezilarli darajada ogʼirlashtiradi, bu xolangit, jigar abssessi va jigar yetishovhiligiga olib keladi. Ushbu holatlarning diagnostikasi UTT, MRPXG va ERPXG kabi yuqori aniqlikdagi tasvirlash usullaridan foydalanishni talab qiladi. Exinokokk kistasining oʼt yoʼllariga kirib borishi multidistsiplinar yondashuvni, shu jumladan parazitar elementlarni oʼt yoʼllaridan endoskopik olib tashlashni va jarrohlik aralashuvni, soʼngra oʼt yoʼllarini drenajlashni talab qiladi. Miniinvaziv endoskopik muolajalar kabi zamonaviy operatsiyadan keyingi asoratlar xavfini kamaytiradi va davolash natijalarini yaxshilaydi.