(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ekosistema — bu tirik organizmlar va ularni o‘rab turgan noorganik muhit o‘rtasidagi murakkab va o‘zaro bog‘langan tizimdir. U yer yuzidagi barcha hayot shakllarining yashash joyi bo‘lib, biologik va fizik-kimyoviy jarayonlarning uyg‘unligini ta’minlaydi. Ekosistemaning tarkibiy tuzilmasi uning samarali ishlashi va barqarorligini ta’minlovchi asosiy elementlardan iborat bo‘lib, ular o‘zaro chambarchas bog‘langan. Ushbu elementlar orasida biotik va abiotik komponentlar mavjud bo‘lib, ular birgalikda ekologik tizimning barqarorligini shakllantiradi.