(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada biotexnologiyaning metallurgiya sohasida qo‘llanilishining zamonaviy yo‘nalishlari, xususan, biogidrometallurgiya usullari — rudalarni mikroorganizmlar yordamida boyitish (bioobog‘atlash) va oksidlov (biooksidlov) jarayonlari yoritilgan. Biotexnologik usullar, an’anaviy pirometallurgik va gidrometallurgik yondashuvlarga nisbatan, bir qator afzalliklarga ega: ekologik xavfsizlik, energiyani kam sarflanishi, va kam sifatli yoki murakkab tarkibli rudalarni iqtisodiy jihatdan samarali qayta ishlash imkoniyati.Maqolada Acidithiobacillus ferrooxidans, Leptospirillum ferrooxidans kabi bakteriyalar sulfidli rudalar tarkibini oksidlab, mis, oltin, nikel, rux kabi metallarni ajratib olishda qanday ishlatilishi haqida batafsil ma’lumot beriladi. Shuningdek, Chilida, AQShda, Kanadada va Janubiy Afrikada biometallurgiyaning muvaffaqiyatli sanoat tajribalari tahlil qilinadi.Bundan tashqari, mikroorganizmlarni genetik modifikatsiya qilish orqali ularning samaradorligini va barqarorligini oshirish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada biotexnologiyalarni ekologik jihatdan barqaror metallurgiya sanoatiga integratsiyalash, ifloslangan hududlarni rekultivatsiya qilishda qo‘llash va chiqindisiz texnologiyalarga o‘tish istiqbollari ham muhim o‘rin egallaydi.