(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola Oʻzbekistonda davlat qarzining soʻnggi yillarda keskin oʻsishi va bu oʻsishning byudjet barqarorligiga taʼsirini oʻrganadi. Tadqiqotda 2017–2023 yillardagi davlat qarzining dinamikasi, uning asosiy sabablari (infratuzilma loyihalari, pandemiya choralari) va byudjet tizimiga salbiy taʼsirlari (qarz xizmati xarajatlarining oshishi, valyuta risklari) tahlil qilinadi. Shuningdek, qarzni boshqarishning samarali usullari, jumladan, qarz tarkibini optimallashtirish, loyihalarning rentabelligini baholash va byudjet tushumlarini diversifikatsiya qilish boʻyicha takliflar ishlab chiqilgan. Maqolada Oʻzbekistonning moliyaviy barqarorligini mustahkamlash uchun integrallashgan yondashuvning ahamiyati taʼkidlanadi.