(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Kriptografiya va ma’lumotlarni himoya qilish usullari sohasida ilm-fan va texnologiyalar tez rivojlanmoqda. Kriptografiya yordamida ma’lumotlar shifrlanib, ular faqat ruxsat etilgan shaxslar tomonidan o’qilishi mumkin. Ushbu maqola kriptografiyaning asosiy turlari – simmetrik va assimetrik shifrlash, hash funksiyalari, digital imzolar va ularning ma’lumotlarni himoya qilishdagi roli haqida batafsil tahlil qiladi. Shuningdek, zamonaviy texnologiyalar, masalan, blokcheyn, mashinani o’rganish va sun’iy intellektning kiberxavfsizlikdagi o’rni ko’rib chiqiladi.