(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada axborotlashgan jamiyat tushunchasi A. Toynbi va E. Tafflerning nazariy qarashlari asosida tahlil etilgan. Toynbining sivilizatsiyalar rivoji haqidagi tarixiy-falsafiy yondashuvi bilan Tafflerning texnologik va iqtisodiy qarashlari qiyosiy tahlil qilingan. Mualliflar jamiyatda axborotning ahamiyatini har xil nuqtai nazardan yoritgan: biri axloqiy va madaniy qadriyatlar, boshqasi esa innovatsiya va bilimga asoslangan taraqqiyotga urg‘u beradi. Maqolada O‘zbekiston tajribasi misolida ushbu nazariyalarning amaliy ahamiyati ham ochib berilgan. Аннотация: В статье анализируется концепция информационного общества на основе теоретических взглядов А. Тойнби и Э. Таффлера. Проводится сравнительный анализ историко-философского подхода Тойнби к развитию цивилизаций и технолого-экономических взглядов Таффлера. Авторы рассмотрели важность информации в обществе с разных точек зрения: одна делает акцент на моральных и культурных ценностях, другая — на инновациях и развитии, основанном на знаниях. В статье также раскрывается практическая значимость этих теорий на примере опыта Узбекистана. Abstract: This article analyzes the concept of an information society based on the theoretical views of A. Toynbee and E. Taffler. Toynbee’s historical-philosophical approach to the development of civilizations and Taffler’s technological and economic views are analyzed in a comparative manner. The authors highlight the importance of information in society from different perspectives: one emphasizes moral and cultural values, the other emphasizes innovation and knowledge-based development. The article also reveals the practical significance of these theories using the example of the experience of Uzbekistan.