(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola tranzistorlarning tuzilishi, ishlash printsiplari va asosiy turlari haqida keng qamrovli ma’lumot beradi. Tranzistorlarning elektron qurilmalardagi kuchaytiruvchi va kalit vazifalari, shuningdek, ularning raqamli mantiqiy elementlar yaratishda tutgan muhim o‘rni batafsil tahlil qilinadi. Maqolada tranzistorlar asosida yaratilgan mantiqiy elementlar (AND, OR, NOT va boshqa) hamda ularning zamonaviy elektron sxemalardagi qo‘llanilishi ko‘rib chiqiladi. Tranzistor va mantiqiy elementlar rivoji elektron sanoatining taraqqiyotida asosiy bosqichlardan biri sifatida namoyon bo‘ladi. Ushbu ish talabalar va mutaxassislarga tranzistor texnologiyasini chuqurroq o‘rganish hamda raqamli mantiqiy tizimlar asoslarini puxta tushunishga yordam beradi. Annotation: This article provides a comprehensive overview of the structure, operating principles, and main types of transistors. It thoroughly analyzes the roles of transistors as amplifiers and switches in electronic devices, as well as their significant importance in the creation of digital logic elements. The article discusses logic gates such as AND, OR, and NOT built on transistor technology and their applications in modern electronic circuits. The development of transistors and logic elements is highlighted as a fundamental milestone in the advancement of the electronics industry. This work aims to assist students and professionals in deepening their understanding of transistor technologies and mastering the fundamentals of digital logic systems. Аннотация: В данной статье представлен всесторонний обзор строения, принципов работы и основных типов транзисторов. Подробно анализируется роль транзисторов как усилителей и переключателей в электронных устройствах, а также их важное значение в создании цифровых логических элементов. Рассматриваются логические элементы, такие как И, ИЛИ, НЕ, построенные на основе транзисторных технологий, и их применение в современных электронных схемах. Развитие транзисторов и логических элементов выделяется как ключевой этап в прогрессе электронной промышленности. Работа предназначена для помощи студентам и специалистам в углубленном изучении транзисторных технологий и освоении основ цифровых логических систем.