(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola, Birlashgan Millatlar Tashkilotining Barqaror rivojlanish maqsadlari (BRM) doirasida O‘zbekistonning milliy dasturlarini amalga oshirish jarayonlarini tahlil qiladi. 2023-2025 yillar davomida to‘plangan ma’lumotlar asosida, O‘zbekistonda BRMlarni mahalliylashtirish bo‘yicha sezilarli yutuqlarga erishilgan bo‘lsa-da, bir qator muammolar mavjudligi aniqlandi. Maqolada O‘zbekistonda BRMlarning ijtimoiy-iqtisodiy ta’siri, institutsional mexanizmlar samaradorligi va kelajak istiqbollari o‘rganiladi. Shuningdek, BRM ko‘rsatkichlarini monitoring qilish tizimini takomillashtirish, ko‘p tomonlama hamkorlik mexanizmlarini kuchaytirish hamda innovatsion moliyalashtirish usullarini joriy etish bo‘yicha tavsiyalar taqdim etiladi. This article analyzes the implementation processes of Uzbekistan’s national programs within the framework of the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs). Based on data collected during 2023-2025, it was determined that despite significant achievements in localizing SDGs in Uzbekistan, a number of challenges remain. The article examines the socio-economic impact of SDGs in Uzbekistan, the effectiveness of institutional mechanisms, and future prospects. Additionally, recommendations are provided for improving the SDG indicator monitoring system, strengthening multilateral cooperation mechanisms, and implementing innovative financing methods. В данной статье анализируются процессы реализации национальных программ Узбекистана в рамках Целей устойчивого развития (ЦУР) Организации Объединенных Наций. На основе данных, собранных в течение 2023-2025 годов, установлено, что, несмотря на значительные достижения в локализации ЦУР в Узбекистане, сохраняется ряд проблем. В статье исследуется социально-экономическое влияние ЦУР в Узбекистане, эффективность институциональных механизмов и перспективы на будущее. Кроме того, представлены рекомендации по совершенствованию системы мониторинга показателей ЦУР, укреплению механизмов многостороннего сотрудничества и внедрению инновационных методов финансирования.