(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Alisher Navoiy ijodining ilk bosqichlaridan biri hisoblangan “G‘aroyib us-sig‘ar” devonidagi tamsil san’ati tahlil qilinadi. Tadqiqotda devondagi g‘azal va boshqa she’riy shakllarda uchraydigan ramziy obrazlar, hayvonlar va predmetlar orqali berilgan ma’naviy-axloqiy g‘oyalar yoritib beriladi. Muallif Navoiy tamsil san’ati vositasida insoniy fazilatlar, axloqiy qadriyatlar, ijtimoiy munosabatlar va tasavvufiy tushunchalarni badiiy uslubda ifoda etganini ko‘rsatadi. Ayniqsa, shoirning tamsiliy obrazlar orqali ijtimoiy tanqid, ma’rifatparvarlik va ruhiy poklanish g‘oyalarini ilgari surgani maqola asosiy diqqat markazida turadi. Maqola “G‘aroyib us-sig‘ar” devonidagi ayrim g‘azallar tahlili asosida Navoiyning badiiy tafakkuri va tamsil yaratishdagi mahoratini yoritadi hamda shoirning bu boradagi adabiy merosini chuqurroq anglashga xizmat qiladi. This article analyzes the figurative art in the “G’aroyib us-sigar” divan, which is considered one of the first stages of Alisher Navoi’s work. The study highlights the spiritual and moral ideas conveyed through symbolic images, animals and objects found in the divan, ghazals and other poetic forms. The author shows that Navoi expressed human qualities, moral values, social relations and mystical concepts in an artistic style through figurative art. In particular, the main focus of the article is on the poet’s promotion of the ideas of social criticism, enlightenment and spiritual purification through figurative images. The article, based on the analysis of some ghazals in the “G’aroyib us-sigar” divan, illuminates Navoi’s artistic thinking and skill in creating imagery and serves to provide a deeper understanding of the poet’s literary heritage in this regard.