(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqola Oʻzbekistonda kambagʻallikni qisqartirish va aholi daromadlarini oshirish boʻyicha amalga oshirilayotgan chora-tadbirlarni tahlil qiladi. Tadqiqotda davlat dasturlari, xalqaro tajribalar va innovatsion yondashuvlar samaradorligi baholanib, ularning qashshoqlik darajasiga taʼsiri oʻrganilgan. Maqolada Braziliya, Xitoy va Hindistonning muvaffaqiyatli dasturlari namunalari asosida Oʻzbekiston uchun amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan. Natijalarga koʻra, bandlikni oshirish, ijtimoiy himoyani takomillashtirish va raqamli iqtisodiyotni rivojlantirish kabi chora-tadbirlar qashshoqlikni 6% gacha qisqartirish imkoniyatini beradi. Annotation. This article examines the measures implemented in Uzbekistan to reduce poverty and increase household incomes. The study evaluates the effectiveness of government programs, international best practices, and innovative approaches, analyzing their impact on poverty levels. Drawing on successful case studies from Brazil, China, and India, the paper provides practical recommendations for Uzbekistan. The findings suggest that employment generation, social protection reforms, and digital economy development can reduce poverty rates to 6%. Аннотация. В данной статье анализируются меры по сокращению бедности и повышению доходов населения в Узбекистане. Исследование оценивает эффективность государственных программ, международного опыта и инновационных подходов, а также их влияние на уровень бедности. На основе успешных программ Бразилии, Китая и Индии разработаны практические рекомендации для Узбекистана. Результаты показывают, что меры по увеличению занятости, совершенствованию социальной защиты и развитию цифровой экономики могут сократить уровень бедности до 6%.