(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada WordPress kontent boshqaruv tizimi (CMS) sifatida shakllanishi, funksional imkoniyatlari va global miqyosdagi ahamiyati tahlil qilinadi. 2003-yilda oddiy blog platformasi sifatida yaratilgan WordPress bugungi kunda har xil turdagi veb-saytlarni, jumladan, shaxsiy bloglardan tortib murakkab elektron tijorat tizimlarigacha qo‘llab-quvvatlaydigan ko‘p funksiyali tizimga aylangan. Maqolada uning tarixiy rivojlanishi, asosiy xususiyatlari, plagin va mavzular ekotizimi hamda ochiq vebni rivojlantirishdagi roli ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, xavfsizlik choralariga va ish faoliyatini optimallashtirish usullariga e’tibor qaratiladi. WordPress’ning ta’lim va biznes sohalaridagi o‘rni ham tahlil qilinib, veb-nashr qilish jarayonining ommaviylashtirilishiga qo‘shgan hissasi yoritiladi. Xulosa o‘rnida, ushbu tizim zamonaviy veb-ishlanmalar sohasida muhim ahamiyatga ega ekani ta’kidlab o‘tiladi. Annotation: This paper explores the evolution, functionality, and global impact of WordPress as a leading content management system (CMS). Beginning as a simple blogging tool in 2003, WordPress has transformed into a versatile platform supporting a wide range of websites, from personal blogs to complex e-commerce systems. The paper outlines the historical background, core features, plugin and theme ecosystem, and its role in promoting the open web. Security practices and performance optimization techniques are also examined. Moreover, the significance of WordPress in education and business is analyzed, highlighting its role in democratizing web publishing. The study concludes by emphasizing WordPress’s enduring relevance in the dynamic field of web development Аннотация: В данной научной работе рассматриваются эволюция, функциональные возможности и глобальное значение WordPress как одной из ведущих систем управления контентом (CMS). Начиная с 2003 года как простая платформа для ведения блогов, WordPress превратилась в универсальный инструмент, поддерживающий широкий спектр веб-сайтов — от личных блогов до сложных систем электронной коммерции. В статье освещаются историческое развитие платформы, её ключевые особенности, экосистема плагинов и тем, а также роль в развитии открытого интернета. Кроме того, анализируются вопросы обеспечения безопасности и методы оптимизации производительности. Особое внимание уделяется значению WordPress в сфере образования и бизнеса, подчёркивается его вклад в демократизацию веб-публикаций. В заключении подчёркивается актуальность и устойчивое развитие WordPress в условиях стремительно изменяющейся области веб-разработки. .